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DATE: October 8, 2015 

TO: Fort Ord Reuse Authority (“FORA”) 

FROM: Authority Counsel 

RE: Conflicts of Interest in Service on FORA Board and Monterey County Board 
of Supervisors 

 

I. ISSUE 

Does simultaneously occupying the offices of board member of the Fort Ord Reuse 
Authority (“FORA”) and member of the Monterey County Board of Supervisors, or performing 
activities in those capacities, offend the Brown Act, California law which regulates incompatible 
activities, employment, enterprises, and offices, or the Political Reform Act?  

Short answer:  No.  The Brown Act expressly allows the attendance of legislators (such 
as Monterey County supervisors) at an open and noticed meeting of another board (such as 
FORA), provided that they only discuss openly, and not “among themselves,” business of a 
specific nature that is within the subject matter of the first board (Monterey County.)  Further, 
even assuming for the sake of argument that the activities and offices of the two offices (FORA 
Board and the Monterey County Board of Supervisors) are incompatible, the Fort Ord Reuse 
Authority Act expressly allows board members to engage in incompatible activities, employment, 
and enterprises, and implicitly allows board members to occupy incompatible offices. Finally, 
the Political Reform Act does not apply because there is no apparent personal financial benefit 
arising from the facts presented. 

II. FACTS 

A. Concurrent Service of Board Members 

The Honorable Jane Parker, Dave Potter, and John Phillips serve on the Monterey County 
Board of Supervisors.  They also serve on FORA’s board. 

B. FORA’s Composition and Relationship with Monterey County 

The Fort Ord Reuse Authority Act (“FORA Act”)1 authorizes certain local jurisdictions 
encompassing and surrounding the former Fort Ord, including Monterey County, to establish 
FORA.  (Gov. Code, § 67656.)  Those jurisdictions appoint the members of FORA’s board, 
including “three members appointed by Monterey County.”  (Gov. Code, § 67660, subd. (a)(9).)  

                                                           
1 Government Code section 67650, et seq. 
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But once established, FORA constituted “a public corporation of the State of California that is 
independent of the agencies from which its board is appointed.”  (Gov. Code, § 67657.) 

C. Marina Coast Water District (“MCWD”) 

MCWD is a water district and political subdivision of the State of California, organized 
under Division 12 of the Water Code, commencing at section 30000.  It entered into a contract, 
the Water/Wastewater Facilities Agreement (“Facilities Agreement”), with FORA on March 13, 
1998.  Under the Facilities Agreement, FORA has the authority to approve or withhold approval 
of MCWD’s budgets.   

D. Dispute with MCWD over the Regional Desal Project 

MCWD is engaged in active litigation with California American Water (“Cal-Am”) and 
the Monterey County Water Resources Agency (“MCWRA”), MCWD’s former contractual 
partners in a water desalinization plan (“Regional Desal Project”).  MCWRA and Cal-Am sued 
MCWD for hiring Steve Collins, then a county water board member, as a paid consultant for the 
project while he was a county worker, thus voiding the contract. 

FORA ex officio board member Peter Le, who was appointed by MCWD, questions 
whether FORA board members who also sit on the Monterey County Board of Supervisors 
violated the Brown Act or conflict of interest laws by voting to restrict MCWD’s legal defense 
budget related to the failed regional desalinization project (in their capacity as FORA board 
members), and by subsequently voting to sue MCWD (in their capacity as Monterey County 
Supervisors).   

III. ANALYSIS 

This memorandum analyzes four laws potentially applicable to the issue: (A) The Brown 
Act (Gov. Code, § 54950 et seq.); (B) the Incompatible Employment, Activities, and Enterprises 
Statute (Gov. Code, § 1126); (C) the Incompatible Offices Statute (Gov. Code, § 1099); and (D) 
the Political Reform Act (Gov. Code, § 87100 et seq.; 2 Cal. Code Regs, § 18700 et seq.). 

A. The Brown Act 

Government Code section 54952.2, subdivision (b)(1), part of the Brown Act, provides 
that: 

A majority of the members of a legislative body shall not, outside a 
meeting authorized by this chapter, use a series of communications of any 
kind, directly or through intermediaries, to discuss, deliberate, or take 
action on any item of business that is within the subject matter jurisdiction 
of the legislative body. 

(Gov. Code, § 54952.2, subd. (b)(1).)  Three persons do not constitute a “majority” of either the 
FORA board or the Monterey County Board of Supervisors.  And even if it did, subdivision (c) 
of that same section provides that: 
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Nothing in this section shall impose the requirements of this chapter upon 
any of the following: 

… 

(4) The attendance of a majority of the members of a legislative 
body at an open and noticed meeting of another body of the 
local agency, or at an open and noticed meeting of a legislative 
body of another local agency, provided that a majority of the 
members do not discuss among themselves, other than as part 
of the scheduled meeting, business of a specific nature that is 
within the subject matter jurisdiction of the legislative body of 
the local agency. 

(Gov. Code, § 54952.2, subd. (c).) 

Accordingly, the Brown Act does not prohibit open and noticed discussion at FORA 
board meetings of matters that may affect business of Monterey County affairs, and vice versa.   

B. Incompatible Employment, Activities, or Enterprises 

Government Code section 1126 provides, in part: 

[A] local agency officer or employee shall not engage in any employment, 
activity, or enterprise for compensation which is inconsistent, 
incompatible, in conflict with, or inimical to his or her duties as a local 
agency officer or employee or with the duties, functions, or 
responsibilities of his or her appointing power or the agency by which he 
or she was employed. 

However, the statute creating FORA – the Fort Ord Reuse Authority Act (“FORA Act”) 
at Government Code section 67650 et seq. – , expressly creates an exception to Government 
Code section 1126’s general proscription against incompatible employment, activities, or 
enterprises.  The FORA Act provides, at section 67665: 

Notwithstanding the provisions of Article 4.7 (commencing with Section 
1125) of Chapter 1 of Division 4 of Title 1, any member or ex officio 
member of the board who is also a member of another public agency, a 
county supervisor, or a city council person, and who has in that designated 
capacity voted or acted upon a particular matter, may vote or otherwise act 
upon or participate in the discussion of that matter as a member of the 
board. 

(Gov. Code, § 67665.)   

Pursuant to the FORA Act at section 67665, Monterey County supervisors may occupy 
that office and serve on FORA’s board. 
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C. Incompatible Offices 

1. Government Code section 1099 

Section 1099 of the Government Code provides: 

(a) A public officer, including, but not limited to, an appointed or elected 
member of a governmental board, commission, committee, or other 
body, shall not simultaneously hold two public offices that are 
incompatible.  Offices are incompatible when any of the following 
circumstances are present, unless simultaneous holding of the 
particular offices is compelled or expressly authorized by law: 

(1) Either of the offices may audit, overrule, remove members of, 
dismiss employees of, or exercise supervisory powers over the 
other office or body. 

(2) Based on the powers and jurisdiction of the offices, there is a 
possibility of a significant clash of duties or loyalties between the 
offices. 

(3) Public body considerations make it improper for one person to 
hold both offices. 

(b) When two public offices are incompatible, a public officer shall be 
deemed to have forfeited the first office upon acceding to the second.  
This provision is enforceable pursuant to Section 803 of the Code of 
Civil Procedure.   

(c) This section does not apply to a position of employment, including a 
civil service position. 

(d) This section shall not apply to a governmental body that has only 
advisory powers. 

(e) For purposes of paragraph (1) of subdivision (a), a member of a multi-
member body holds an office that may audit, overrule, remove 
members of, dismiss employees of, or exercise supervisory powers 
over another office when the body has any of these powers over the 
other office or over a multimember body that includes that other 
office. 

(f) This section codifies the common law rule prohibiting an individual 
from holding incompatible public offices. 

(Gov. Code, § 1099 (underlining added).) 
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2. FORA Act’s Government Code section 67665 

a. Argument that the FORA Act Expressly Allows a Person to 
Occupy Incompatible Offices, Employment, and Enterprises 

As discussed above in the context of “incompatible activities,” the FORA Act expressly 
permits “any member … of the board who is also a member of another public agency … and who 
has in that designated capacity voted or acted upon a particular matter” to “vote or otherwise 
act upon or participate in the discussion of that matter as a member of the board.”  (Gov. Code, § 
67665 (underlining added).)  Such language appears to also encompass “incompatible offices.”  
(Gov. Code, § 1099, subd. (a) [“unless simultaneous holding of the particular offices is expressly 
… authorized by law”].)  Indeed, the FORA Act’s Government Code section 67665 assumes that 
the member of the board engaged in the vote on, action on, or discussion of the particular matter 
is also “a member of another public agency” and has been “designated” in that “capacity.”  It 
would be incongruous that the FORA Act, through section 67665, would expressly authorize 
“incompatible acts” by dual officers that section 1126 would otherwise regulate, but not 
authorize those dual officers from occupying offices deemed incompatible under section 1099.  
Further, Government Code section 1099 recognizes that if the “simultaneous holding of the 
particular offices is compelled or expressly authorized by law,” then the public offices are 
compatible.  (Gov. Code, § 1099, subd. (a).) 

Government Code section 67665 appears to provide not only an exception to section 
1126’s proscription against incompatible activities, but also an exception to section 1099’s 
proscription against holding incompatible offices.  There is, however, a contrary argument, as 
discussed next. 

b. Argument that the FORA Act Does Not Expressly Allow a 
Person to Occupy Incompatible Offices, Employment, and 
Enterprises 

Government Code section 67665 does not necessarily contemplate that the “[]other 
public agency” is an incompatible office.  That is, a person may serve both FORA and another 
public agency and may even perform incompatible acts that section 1126 would otherwise 
prohibit, provided that the person serving or engaging in those acts does not occupy incompatible 
offices under section 1099.  The fact that Government Code section 67775 expressly mentions 
section 1126 as not applying, but does not similarly mention section 1099, suggests that the 
Legislature may have intended for section 1099 to remain applicable to some extent.  (Dyna-
Med, Inc. v. Fair Employment & Housing Comm. (1987) 43 Cal.3d 1379, 1391, fn. 13 [“the 
expression of certain things in a statute necessarily involves exclusion of other things not 
expressed”; see also United Farm Workers v. Agricultural Lab. Rel. Board (1995) 41 Cal.App.4th 
303, 316 [grant of power to commission to prosecute certain code violations impliedly excluded 
commission from prosecuting violation of other code sections].)   

The effect of this would be that one may perform acts as a FORA official and as an 
official of another agency that would otherwise be incompatible, provided that those offices are 
not incompatible.  However, Authority Counsel concludes that this interpretation is unsound.  By 
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specifying that a FORA board member “who is also a member of another public agency” may 
engage in activities, employment, and enterprises that would otherwise be considered 
“incompatible” under section 1126, section 67665 also appears to apply to section 1099’s 
proscription against incompatible offices.  Otherwise, section 67665 would have very little, if 
any, practical effect.  Therefore, Authority Counsel concludes that, by operation of section 67665 
of the FORA Act, officiating as a FORA board member and as a Monterey County supervisor is 
not incompatible. 

D. Political Reform Act 

The Political Reform Act prohibits a public official from making, participating in, or in 
any way attempting to use their official position to influence a governmental decision in which 
the official has a financial interest.  (Gov. Code, § 87100 et seq.; 2 Cal. Code Regs.)  An official 
has a conflicting financial interest “if it is reasonably foreseeable that the decision will have a 
material financial effect, distinguishable from its effects on the public generally, on the official.  
(Gov. Code, § 87103.)  Here, there is no apparent financial benefit personally to those members 
who serve FORA and Monterey County.  The Political Reform Act does not appear to be 
applicable.   

IV. CONCLUSION 

The opinion of Authority Counsel is that none of the foregoing laws prohibit individuals 
from representing both the FORA board and Monterey County, or from specifically voting on 
matters which affect them. 


