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MEMORANDUM

TO: JOSH METZ, EXECUTIVE OFFICER
FORT ORD REUSE AUTHORITY

FROM: GEORGE SCHLOSSBERG

DATE: JANUARY 24, 2020

RE: REVIEW AND ANALYSIS OF THAT CERTAIN MEMORANDUM OF 
AGREEMENT BETWEEN THE UNITED STATES OF AMERICA AND THE 
FORT ORD REUSE AUTHORITY FOR THE SALE OF PORTIONS OF THE 
FORMER FORT ORD

Introduction:

This Memorandum is in response to your request that we review, summarize, and analyze 
the rights and responsibilities of the Fort Ord Reuse Authority (“FORA”), as the Federally 
recognized local redevelopment authority (“LRA”) for the former Fort Ord, and a party to that 
certain Memorandum of Agreement between the United States of America and the Fort Ord 
Reuse Authority for the Sale of Portions of the Former Fort Ord, as amended (“EDC 
Agreement”) with an Execution Date of June 20, 2000.1  This Memorandum will address the 
LRA/EDC Agreement issues alone; we will defer discussion of the Environmental Services 
Cooperative Agreement (“ESCA”) at this time.

The underlying LRA/EDC Agreement issues arise due to the imminent “Sunset” of 
FORA on June 30, 2020, pursuant to California law, and whether and to what extent, FORA may 
control or even guide Army property disposal actions under the EDC Agreement following 
FORA’s Sunset.  Specifically, we understand that FORA Board Members wish to understand the 
future role of the City of Seaside (“Seaside”), should (i) FORA nominate Seaside to be FORA’s 
successor as the Federally recognized LRA for the former Fort Ord, (ii) the DOD Office of 
Economic Adjustment (“OEA”) recognize Seaside as the LRA, and (iii) the Army agree to 
amend the EDC Agreement such that Seaside assumes FORA’s roles and responsibilities under 
the EDC Agreement.

1 The EDC Agreement, together with EDC Amendment No. 1, are attached as an Exhibit to this memorandum.
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Discussion:

I. The EDC Agreement:

An EDC Agreement permits the Secretary of a Military Department to dispose of surplus 
property at former military installations closed or realigned pursuant to the Defense Base Closure 
Act of 1990, as amended (“Base Closure Act”).  Unlike other more general Federal disposal 
authorities, Section 2905(b)(4) of the Base Closure Act permits the United States to dispose of 
surplus base closure property for no monetary consideration for economic development purposes 
only to State or local governmental entities recognized as an LRA by OEA.  Section 2905(b)(4) 
was enacted specifically to help communities address the loss of jobs and other economic 
development challenges brought upon them by base closures.  

Following the decision by the Defense Base Closure Commission to realign Fort Ord, and 
the enactment of appropriate legislation by the State of California creating the Fort Ord Reuse 
Authority, FORA was recognized by OEA as the LRA for the former Fort Ord.  Subsequently, 
FORA prepared and submitted to the Army an Application for an Economic Development 
Conveyance dated October 30, 1997.  That application, and the subsequent discussions and 
negotiations, formed the basis for the EDC Agreement.

In simple terms, the EDC Agreement is a “purchase and sale agreement,” that addresses 
limited obligations relating to the transfer and conveyance of various surplus property interests 
of the United States to FORA.  Although the full document contains dozens of pages, most of 
which are legal descriptions, form documents, and Army environmental reports, the EDC 
Agreement itself consists of twenty-five (25) pages describing what, when, and how portions of 
the former Fort Ord were to be conveyed by the Army to FORA, and FORA’s obligation to 
report on its activities to the Army.

a. Transfer of Property Interests:

The heart of the EDC Agreement is contained in Article 2, which states, in material part, 
as follows:

“2.01.  No Cost Economic Development Conveyance.”

“A.  …[t]his Agreement represents a contract whereby the Government agrees to 
convey to the Authority, and the Authority agrees to acquire the Property, by 
means of a No Cost Economic Development Conveyance, for no monetary 
consideration.  The consideration for the property is the Authority and the 
Authority member jurisdictions’ agreement to commit proceeds from the sale or 
lease of the Property toward the economic development of the former Fort Ord 
for the benefit of the general public in accordance with the terms of this 
Agreement.”
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“B.  Following the conveyance of the Property to the Authority, the Authority 
shall transfer the Property, at no cost, to the Authority member jurisdiction with 
land use jurisdiction over such portion of the Property. ….”

“C.  In accordance with appropriate State of California and local redevelopment 
laws and regulations, the Authority or Authority member jurisdiction in 
possession of the Property may transfer, sell or lease such parcel(s) of Property 
to a Bona Fide Purchaser or Lessor except for the parcel(s) of Property that the 
Authority or Authority member jurisdiction utilizes for governmental purposes, 
consistent with California law.”

[Underline added for emphasis]

As indicated by these three subsections, the EDC Agreement (i) imposes on FORA a 
contractual obligation to accept the surplus Federal EDC property from the United States, (ii) 
imposes on FORA a contractual obligation to re-convey such property to the underlying land use 
jurisdiction in which the property resides, and (iii) authorizes the land use jurisdictions or FORA 
to sell the surplus Federal EDC property or to retain such property for governmental purposes.

[Underline added for emphasis]

b. Water and Wastewater:

(i)  Allocation of Water and Wastewater Collection Systems and Rights:  Article 5 of the 
EDC Agreement discusses the disposition of the water and wastewater collection systems on the 
EDC Property and the Presidio of Monterey Annex, including their respective water rights and 
wastewater discharge rights (“Water/Wastewater”).  Specifically, Section 5.02 provides that the 
Government reserves out of its controlled interests:

“ … 1729 acre feet per year (“afy”) of water exclusively for Government use 
(“Government Water Rights”).  Also, the Government will retain ownership of 
1.08 million gallons per day (“mgd”) of wastewater discharge rights 
(“Government Wastewater Discharge Rights”).’2

Section 5.02 provides further that if the Government does not utilize all of the retained 
Government Water Rights or Government Wastewater Discharge Rights:

“ … the Authority shall have the right to negotiate with the Government for use of 
the Government Water Rights or Government Wastewater Discharge Rights not 

2 EDC Agreement Amendment No. 1 reduces these amounts for specific projects, including SunBay Housing, and 
Bay View Community/Brostrom Housing Area.



REVIEW AND ANALYSIS OF FORT ORD EDC AGREEMENT

 

4
4835-0979-2946.1 

utilized by the Government (collectively “Unutilized Government 
Water/Wastewater Rights”).  The Government and the Authority agree to meet 
and confer regarding the Unutilized Government Water/Wastewater Rights two 
(2) years following the completion of the installation of water meters at the 
Presidio of Monterey Annex (“POMA”).  The Government shall determine the 
amounts of unutilized Government Water/Wastewater Rights on an annual basis 
and will consult with the Authority regarding this determination on an annual 
basis.  In the event of a proposed transfer of Government Water Rights or 
Government Wastewater Discharge Rights to a third party, the Authority shall 
have the first right of refusal to any such transfer rights.”

[Underline added for emphasis]

With regard to the Water/Wastewater conveyed to FORA pursuant to the EDC 
Agreement, and for all future Water/Wastewater conveyed to FORA, or its successors or assigns, 
the EDC Agreement mandates an equitable allocation of such Water/Wastewater, by requiring in 
Section 5.03 and Section 5.04, the following:

5.03.  Equitable Allocation of Water.  The Authority, and its successors and 
assigns, shall cooperate with the Marina Coast Water District, Monterey County 
Water Resources Agency and grantees of former Fort Ord Property to establish 
and apply a fair process to ensure that all grantees of former Fort Ord property 
will be provided an equitable supply of the water at the former Fort Ord.

5.04.  Wastewater Discharge Rights.  The Authority, and its successors and 
assigns, shall cooperate with the Marina Coast Water District, the Monterey 
Regional Water Pollution Control Agency and grantees of former Fort Ord 
Property to establish and apply a fair process to ensure that all grantees of 
former Fort Ord property will enjoy equitable utilization of the existing sewage 
treatment capacity, including existing connections to the former Fort Ord sewage 
collection system.

We believe the “…fair process…” established and applied by FORA pursuant to Section 
5.03 and Section 5.04 of the EDC Agreement to ensure an equitable supply of water and the 
equitable utilization of the existing sewage treatment capacity at the former Fort Ord can and 
should be binding on any FORA successor to the EDC Agreement to the extent that additional 
Water/Wastewater is ever made available to FORA, or a successor LRA, pursuant to the EDC 
Agreement.

(ii)  Disposition of Water and Wastewater Collection Systems and Rights:  As of the 
Effective Date of the EDC Agreement, the United States intended to convey to the Marina Coast 
Water District (“District”), the water and wastewater collection systems on the EDC Property 



REVIEW AND ANALYSIS OF FORT ORD EDC AGREEMENT

 

5
4835-0979-2946.1 

and the Presidio of Monterey Annex, including their respective water rights and wastewater 
discharge rights (“Water/Wastewater”), pursuant to the District’s “No-Cost Public Benefit 
Conveyance” application dated August 26, 19973.

Subsequently, pursuant to Article 1.a. of EDC Agreement Amendment No. 1, the 
Government determined to transfer such Water/Wastewater to FORA, and obligated FORA to 
transfer such Water/Wastewater to the District, by stating:

“a.  In lieu of the Government transferring the Water and Wastewater Systems 
and all associated and ancillary rights directly to the District under the PBC … 
the Government, …, shall transfer to the Authority at no-cost, as part of the 
Economic Development Conveyance, … the Water and Wastewater Systems on 
the Property and the Ord Military Community, together with all their respective 
water rights and wastewater discharge rights and ancillary rights.”

“c.  Immediately following the transfer of the Water and Wastewater Systems on 
the Property and the Ord Military Community, together with all their respective 
water rights and obligations and wastewater discharge rights and obligations and 
ancillary rights and obligations, from the Government to the Authority, the 
Authority shall transfer such Water and Wastewater Systems and all associated 
ancillary rights and obligations to the District.”

[Underline added for emphasis]

c. Use of Sale or Lease Proceeds and Reporting Obligation:

To guarantee that the surplus Federal EDC property is used to support the region’s 
economic development, the EDC Agreement further requires in Subsection 2.01.D:

“D.  The Authority agrees that Sale or Lease Proceeds received by the Authority 
or Authority member jurisdiction during the Reporting Period shall be used or 
obligated either on-site or off-site to support the economic redevelopment of, or 
economic development related to, the former Fort Ord, California (“Economic 
Development Uses”).”

Pursuant to Amendment No 1, Article 3 to the EDC Agreement, dated October 23, 2001, 
the EDC Agreement Reporting Period was defined as follows:

“1.20.  Reporting Period.  A period of time, beginning with the recordation of the 
Deed or Lease in Furtherance of Conveyance (“LIFOC”) for the initial transfer 

3 See: EDC Agreement, Section 5.01.
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of property and ending seven (7) years thereafter, within which the Authority will 
submit annual statements as described in paragraph 2.01(F) of this Agreement.”4

Importantly, the Army and FORA conducted the initial closing and conveyance of 
surplus Federal EDC property on August 8, 2000, thereby starting FORA’s Reporting Period.  
Accordingly, FORA’s Reporting Period, and EDC Agreement reporting obligations, ended on or 
around August 9, 2007.

d. Balance of EDC Agreement:

The balance of the EDC Agreement is procedural in nature, and establishes the general 
terms and conditions for the transfer of surplus Federal EDC Property from the United States to 
FORA, as the recognized LRA for the former Fort Ord.  Various EDC Agreement sections set 
forth defined terms (Article 1), describe the timing and pre-conditions for conveyance of 
property interests (Article 3), the documents to be utilized for various transfers (form Deeds and 
other Documents set forth as Exhibits), title issues (Article 8), environmental notices and 
disclosures mandated by law (Articles 15, 16, 17, 18), representations of the Parties (Articles 11, 
12), disputes (Article 24), insurance and damage related issues (Article 21), and various clauses 
mandated by Government Contracts (Articles 20, 26, 27, 28, 31).

Kutak Rock assisted in the negotiation of the EDC Agreement, and the EDC Agreement 
Amendments, and we remain available to further discuss any of the specific terms and conditions 
contained therein.

II. What is not Required by the EDC Agreement:

The Fort Ord Reuse Authority is a creature of State law.  The EDC Agreement is 
authorized by Federal law, and is separate and apart from that body of California law that created 
FORA.  Any entity recognized by the DOD Office of Economic Adjustment as a successor to 
FORA with regard to the former Fort Ord, will inherit only those rights and obligations granted 
by the EDC Agreement, and absent further State legislation, none of the authorities, rights or 
obligations granted to FORA pursuant to FORA’s enabling authorities. 

While we defer to FORA’s regular counsel as to FORA’s State granted rights, 
obligations, and authorities, we believe that FORA’s role as the Federally recognized LRA for 
the former Fort Ord and as a Party to the EDC Agreement gives FORA, and any Federally 
recognized FORA successor, the ability only to receive surplus Federal EDC property interests 
from the United States, with the attendant obligation to re-convey those interests to the 
appropriate land use jurisdiction.  Moreover, should additional Water/Wastewater as described in 
the EDC Agreement ever become available, FORA, and any Federally recognized FORA 

4 Section 2.01(F) relates to the Authority’s annual financial statement to be certified by an independent Certified 
Public Accountant.
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successor, may seek to receive such Water/Wastewater, and to transfer such interests to the 
District with allocations established in accordance with the “Fair” process mandated by Section 
5.03 and Section 5.04 of the EDC Agreement.

III. Can FORA Control the Designation of an LRA Successor:

It would be appropriate for FORA to indicate its preference to OEA for how the United 
States should address the remaining EDC conveyance issues following FORA’s sunset; in fact, 
both OEA and the Army have expressed an interest in having a designated successor, and in 
learning how FORA believes the process should play out post July 1, 2020.  This FORA 
preference for a successor, be it Seaside or not, could be expressed to OEA and the Army by 
simple resolution, or any manner of letter, agreement or other document.  However, the United 
States is not bound by anything FORA decides, or any party it designates, or anything in an 
agreement arrived at between the various FORA constituents.  Should it chose to do so, OEA 
could recognize as the LRA an entity different from the one designated by FORA, or recognize 
no entity.

Should FORA decide to designate Seaside as the LRA successor, for purposes of 
implementing the EDC Agreement, we recommend some form of agreement with the other land 
use jurisdictions setting forth the ground-rules for what, when, and how Seaside will address 
property interests conveyed to Seaside as the LRA pursuant to the EDC Agreement.  Of course, 
it should be remembered, that OEA could designate Seaside as the successor LRA, even without 
FORA’s designation, or such implementing Agreements, with the understanding that Seaside 
will simply comply with the terms of the EDC Agreement.

Conclusion:

I trust this Memorandum is responsive to your request for information concerning the 
limited Federal rights and obligations granted or imposed upon FORA as the federally 
recognized local redevelopment authority for the former Fort Ord.  If you have any questions, 
please call me directly at 202-828-2418, or call my cell at 202-549-7117, or contact me by email 
at George.schlossberg@kutakrock.com.

G.R.S.

Attached: Memorandum of Agreement between the United States of America and the Fort Ord 
Reuse Authority for the Sale of Portions of the Former Fort Ord, as amended, 
together with EDC Agreement Amendment No. 1.
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